Bu makalede bizlere, sıkça sorulan ve sıkça tartışılan “Akıllı telefon nasıl şarj edilmeli?” sorununa kesin bir yanıt vereceğiz.
Akıllı telefonlar, günümüzde elimiz ayağımız haline gelmiş ve en kritik cihazlardan biri durumuna çok sert şekilde yükselmiş durumda. Hal böyle olunca akıllı telefonların, bizim için her an hazır ve her işin üstesinden gelmeye yetecek kadar şarja sahip olması gerekiyor.
Akıllı telefonların, her ihtiyacımıza her an yeterli şarj kapasitesinde, hazır ve tam şarj ile beklemesi pek mümkün değil. Peki buradan çıkarılacak sonuç, telefonu olabildiğince şarjda tutmak mı? Tabii ki hayır.
Akıllı Telefon Nasıl Şarj Edilmeli?
Akıllı telefonlar, işlemcileri, bellekleri (Ram), grafik birimleri ve anakartları ile bir bütün halinde çalışmak için düzgün ve düzenli elektrik akışına ihtiyaç duyarlar. Bu düzenli akışı ve güç ihtiyacını karşılayan tek birim ise akıllı telefon bataryasıdır.
Akıllı telefon bataryaları, günümüzde bütün diğer şarjlı ve bataryalı cihazlar gibi Lityum-İyon ismi verilen bir tip batarya tipidir. Bu batarya tipi, günümüz teknolojisi için en verimli, kullanışlı ve tehlike seviyesi en düşük olan batarya tipidir.
Tabii ki günümüzün sorunu enerji, akıllı telefon bataryalarında da karşımıza çıkıyor. Yaşadığımız sorunlar, telefonumunuz şarjının hızlı bitmesi ve gün içinde tekrar şarj etmek zorunda kalmak gibi sorunlar oluyor.
Aslında bu gibi sorunların 2 adet başlama ve yaşanma sebebi vardır. Bu sebepler şu şekilde listelenebilir;
- İşletim sistemi sürümünün yükselmesi ile doğan daha yüksek güç tüketimi ihtiyacı (iOS 14, Android 11 vb.)
- Yanlış şarj edilmesi sonucu bataryanın ömrünün kısalması
Çoğumuz, Cihazımızı Yanlış Şekilde Şarj Ediyoruz
İşletim sistemi sürümünün yükselmesi ile ortaya çıkan daha yüksek güç tüketimi durumu için yapabileceğimiz pek bir şey yok. Yapabileceğimiz en mümkün adım, yeni işletim sistemi sürümüne geçmemek. Fakat bunu da önermiş olmayalım. Çünkü yeni işletim sistemi sürümleri, ihtiyacınız olan veya olmayan yeni birçok özelliğin yanında güvenlik güncellemelerini de barındırır. Dolayısı ile işletim sistemini yükseltme durumunu bir kenara bırakıyor ve önermediğimizi belirtiyoruz.
Akıllı telefon bataryalarının bozulmalarındaki bir diğer ve hatta en önemli sebep, cihazları yanlış şekilde şarj etmemiz. Yapılan araştırmalar ve testler sonucunda Lityum-İyon tipi batarya kullanan akıllı telefonların, nasıl şarj edilmesi gerektiği, eskiden bilinenin aksine tamamen değişti.
Aşağıda, sizin için telefonunuzu şarj ederken uymanız gereken ve uyduğunuz taktirde telefonunuzun pil süresini uzatacağınız ve bataryanın eskime hızını oldukça düşüreceğiniz teknikleri listeyip, makalemize son vereceğiz;
- Cihazınızı hiçbir zaman yan sanayi ve/veya sahte batarya ve kablolar ile şarj etmeyin, orijinal ve kutu içinden çıkan ürünleri kullanın.
- Cihazınızı gece şarja takmayın. (Tam şarj olmaması için.)
- Cihazınızı mümkünse şarjdayken kullanmayın.
- Cihazınızın şarjını zorunda kalmadıkça %15’in altına düşmeden şarja takın.
- Cihazınızın şarjını zorunda kalmadıkça %90’ın üstüne çıkmadan şarjdan çekin.
Lityum-İyon bataryalar, hiçbir zaman tamamen boşalmamalı ve tamamen dolmamalı. Bu sebeple gece şarja takmamanızı ve belirttiğimiz sınırlara kadar şarj etmenizi öneriyoruz.
2 cevap
Bu yazı sayesinde telefonumu nasıl şarj ede bileceğimi öğrendim teşekkürler
Bu makaleyi birkaç ay önce okumuştum. Yeni iPhone 12’mi öğrendiğim gibi şarj ediyorum ve 4 aydır sağlığı %100. Teşekkür ederim.